Ik was begonnen als afwasser en ben vandaag hotelmanager

Mariëlle de Wilde is hotelmanager en Baljit Singh is verantwoordelijk voor de F&B bij XO Hotels Blue Tower. Elk met een eigen achtergrond hebben hard ze geknokt om te komen waar ze vandaag staan. Ze zijn vooral ook dol op Amsterdam en promoten verschillende hotspots bij hun gasten.

Wat heeft jou gedreven om in de horeca carrière te maken?

Mariëlle: “Ik wilde altijd kok worden, al van jongs af aan. Toen ik vier jaar was begon ik met appeltaarten te bakken. Dat ging mis omdat ik niet wist wat een snufje zout was dus ik heb een halve zoutpot erin gegooid (lacht). Maar anders was heit waarschijnlijk best wel lekker.”

Mariëlle heeft de smaak duidelijk te pakken en besloot om haar carrière te starten in de horeca toen ze nog op de schoolbanken zat. “Ik was begonnen als afwasser en gedeeltelijk als kok. Ik wilde gewoon beginnen om ervaring op te doen en vandaar uit stapjes omhoog te nemen. Van daar ben ik naar Van der Valck gegaan om aan de slag te gaan in de koude keuken. In de warme keuken heb ik voorbereidingen gedaan. Vond ik hartstikke leuk. Toen ben ik naar de middelbare hotelschool gegaan in Tilburg. Die heb ik afgerond, maar in de eerste twee jaren heb ik zoiets van: dit is best wel stress in de keuken en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik wil gewoon de tijd nemen om te koken. Daar is mijn visie wat veranderd, de keuken boeide me niet meer zo veel en ik had meer belangstelling gekregen voor het restaurant.”

Mariëlle: “Ik heb in eerste instante een all-round stage gelopen op het Rembrandtplein omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ik nou wilde. Daar kwam ik in aanraking met de receptie toen ik daar gedeeltelijk mocht werken. Dit vond ik heel erg leuk. Daarna heb ik een stage gedaan waar ik een combinatie kon doen van housekeeping en receptie. Toen dacht ik: nou, receptie vond ik heel erg leuk. Toen heeft mijn stagebegeleider een baan voor me geregeld bij The Brands, dat is van hoog niveau 5+ sterren. Daar heb ik voor de receptie gewerkt gedurende een jaar. Vanaf daar ben ik verder gaan zoeken want je mag op dit niveau niet veel andere taken doen, het was voornamelijk inchecken en uitchecken. Het is wel leuk dat er beroemdheden kwamen logeren en dat je ze kan ontmoeten. Maar qua receptiewerk was het niet erg leuk. En toen ben ik bij het Rembrandthotel gaan werken. Daar heb ik bijna 10 jaar gestaan achter de receptie. Het was een leuk team, en een vast team. Maar toen kwam er een nieuwe eigenaar. Onze denkwijze kwam niet overeen, dus heb ik besloten om verder te zoeken. Toen kwam ik bij Blue Square achter de receptie. En vanaf daar ben ik doorgegaan als front office manager. Daar ging ik op een gegeven moment weg omdat ik op vaste tijden wilde werken. Toen ben ik bij de afdeling Reserveringen gegaan. Toen heb ik een stukje Yield meegepakt. Toen heb ik het prijsbeleid bepaald van drie hotels. Het was erg leuk en leuk om ervaring op te doen maar het was niets voor mij. Ik miste het contact met de mensen. De reserveringsmananger van toen, die ik al jaren kende, heeft me gezegd dat ik meer kan en dat ik moet gaan verderzoeken want ik kon geen ander contract krijgen. Ik ben toen bij een 2 sterrenhotel terecht gekomen waar ik hotelmanager was. Maar dat was ook niet helemaal mijn ding. Uiteindelijk ben ik teruggekomen van waar ik kwam. Daar heb ik opnieuw een aantal jaar als front office manager gewerkt. En toen ging hier de manager weg, dat is intussen twee jaar geleden. En toen waagde ik mijn kans (lacht). En hier zit ik nu!”

Baljit: Al van jongs af ging ik vaak naar restaurants met mijn ouders. Ik ging twee jaar MBO volgen voor HORECA waarna ik mijn secundaire studies heb afgemaakt. Daarna heb ik een aantal jaren op uitzendbasis gewerkt. Via een vriend ben ik bij Rembrandt beland waar ik uiteindelijk vier jaar heb gewerkt. Ik kreeg toen de kans om bij XO Hotels part time aan de slag te gaan, wat finaal toch een full time job werd. Ik draai hier nu tien jaar mee, ik ben vandaag F&B manager.

Previous
Next

Wat spreekt jou het meest aan in je huidige rol?

Mariëlle: Het contact met mensen. Zo is iedereen onder het personeel heel erg verschillend. Ik merk ook dat ik heel van kan leren van hen en dat het niet altijd even gemakkelijk is. Dat is echt wel een uitdaging. Ik moet als manager alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Contact met de gasten vind ik ook erg belangrijk. Ik probeer ook af en toe achter de receptie te staan, en in het restaurant draai ik ook af en toe mee. Zo weet ik rechtstreeks of de mensen tevreden zijn. Mijn bureau staat trouwens achter de receptie en die is open. Op het moment dat er iets gebeurt aan de receptie hoor ik het meteen. Zo kan ik ingrijpen en blijf ik dicht bij de mensen.

Baljit: De werktijden zijn voor mij ideaal. We beginnen hier al om 6 uur ‘s morgens, en onze dag eindigt om 14 uur. De rest van de dag heb je voor jezelf.

Ongetwijfeld ook het feit dat je te maken hebt met gasten. Elke week zien we weer andere gezichten. Of gasten die langer verblijven leer je op een bepaalde manier kennen. Je spreekt deze gasten ook anders aan. We komen mensen tegen van over heel de wereld. Lokale mensen zien we ook, maar die zien we veel minder en zij verblijven vaak een weekendje.

Mariëlle: We moeten erop toezien dat de kamers proper blijven, zien ze er nog steeds uit zoals het hoort? Onder andere housekeeping, maar ook klusjes zoals gordijnen die moeten verhangd worden, of kluizen die correct werken. Soms geef ik zo’n taken aan iemand anders, maar ik doe deze controles meestal zelf en dan geef ik het personeel door waar zij extra aandacht moeten aan besteden.

Serveren jullie nog altijd hetzelfde als 10 jaar geleden?

Mariëlle: “Bij het ontbijt brengen we altijd genoeg afwisseling in de producten en passen we het aanbod aan volgens de vraag van onze klanten. Wij hebben ook een korte opvolging van hun feedback. We peilen naar de mening van de gasten voor ze ingecheckt zijn, tijdens hun verblijf, en wanneer ze weer uitgecheckt zijn. En dit aangevuld met reviews op externe websites. Aan de hand daarvan proberen we het aanbod aan te passen, dus ook wat er op het ontbijttafel komt. Ook de restaurantkaart wordt regelmatig aangepast. Zo heb ik onlangs ook een gesprek met een leverancier om gezondere producten op de kaart te zetten. We denken bijvoorbeeld aan smoothies. Daar is gewoon vraag naar, mensen willen gezonder eten.” Met de toenemende vraag naar aangepaste maaltijden voor allergieën en intoleranties, passen jullie het menu daarop aan? “Dit wordt meestal van tevoren aangegeven, we houden daarmee rekening, maar ons algemeen aanbod wordt niet op basis daarvan aangepast. De aanpassingen gebeuren hoofdzakelijk op reviews en feedback.”

Zien jullie een evolutie of trend onder jullie gasten afgelopen jaren?

Baljit: “De hotels in Amsterdam zitten vaak goed vol en we zien de trend dat mensen vaker het ontbijt overslaan. Ze slapen later uit en trekken de stad in om een brunch doen. Amsterdam heeft heel wat te bieden op dat vlak.”

Waar word je gelukkig van?

Mariëlle: “Als mensen tevreden zijn. Of iemand die aanvankelijk met een klacht komt, en je het opgelost krijgt waardoor ze achteraf heel tevreden zijn. Tevreden gasten betalen je salaris, zij zijn het uithangbord van onze zaak.”

Baljit: “Mijn dag is geslaagd wanneer we een drukke ontbijttafel hebben. Zo zijn we altijd in de weer en hebben we altijd iets om handen. Des te fijner de pauze nadien (lacht). Aan het einde van de dag zitten we samen met het hele team en evalueren we de shift. Zo valt er ook altijd wat te bepraten en leren we ook uit.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Interesse om ook jouw verhaal te delen?
Ben jij ook een horecaondernemer in Amsterdam? En wil je ook jouw verhaal delen over je inspanningen voor een betere stad? Laat het ons weten!

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Het Vetstrijder-project is een samenwerking tussen SwiftComply en Waternet

©SwiftComply 2020

Neem contact op
Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.