Vet en olie in het riool is een gigantisch probleem in Amsterdam. 

Lees hier hoe jouw horecazaak kan bijdragen tot een duurzame oplossing

Waarom vetstrijder worden?

Dit is het probleem

Al jaren krijgt de riolering van de stad vethoudend afvalwater te slikken. Denk vooral aan braadvet, frituurvet en etensresten. En dat veroorzaakt dagelijks tal van vervelende verstoppingen.

Verstoppingen in het riool zijn een gigantisch probleem in Amsterdam. Vet zet zich af op de buiswanden, hardt uit en is daarna moeilijk te verwijderen. Bovendien raakt het rioolstelsel meer en meer beschadigd. Met veel hinder tot gevolg, ook op de weg.

De kosten voor het onderhoud van de riolen blijven elk jaar stijgen. En hoe meer wij de weg op moeten voor ontstoppingen, hoe meer overlast voor de gewone Amsterdammer. Door vet in het riool te voorkomen, bestrijd je niet alleen de gevolgen maar pak je het probleem bij de bron aan. Net daarom ondersteunen wij deze campagne

Jeroen de Boer van Waternet

Dure grap

Als horecaondernemer in Amsterdam betaalt u vandaag verschillende belastingen, waaronder rioolheffing en waterschapsheffingen. Een burger betaalt ongeveer 160 euro aan waterschapsheffingen, ondernemers betalen nu al een veelvoud.

Dat is helaas nodig. In Amsterdam bedroegen de onderhoudskosten van de riolering in 2016 liefst 42,6 miljoen euro. De jaarlijkse kosten voor het beheer van de riolering zullen naar schatting oplopen met 1,2 miljoen euro tot 43,8 miljoen euro in 2021.

Deze horecazaken zijn al VETSTRIJDER

Wat is de remedie?

Gelukkig bestaat er al jaren een makkelijke oplossing om te zorgen dat er geen vet en olie in het riool terecht komt. Een slib- en vetvangput of vetafscheider. Daarom is het wettelijk geregeld dat (bijna) alle restaurants zo’n vetafscheider moeten installeren.

Door uw vetafscheider of vetput op tijd te onderhouden of te legen vermijdt u problemen en past u een gezonde bedrijfsvoering toe. Bovendien voorkomt het onnodige kosten vanwege storingen en verstoppingen van het riool die Waternet jaarlijks maakt.

Vergeet ook andere preventieve maatregelen niet. Verwijder maaltijdresten altijd eerst droog van de borden en gebruik niet te veel reinigingsmiddelen. Overdosering kan ertoe leiden dat het vet toch gaat stollen, maar dan verderop in het riool.

De trend om duurzamer te eten zet zich onverminderd door. Consumenten, maar ook horecaondernemers hebben dit goed begrepen. Wij steunen Vetstrijder omdat duurzaamheid zich ook moet doorzetten achter de schermen. Ook KHN zet in op duurzaam ondernemen en geeft advies aan horecaondernemers over hoe ze vet in het afvalwater kunnen vermijden. En Vetstrijder is daar nu een mooie aanvulling op vanuit een horecavriendelijke benadering

Eveline Doornhegge van KHN​

Wat is een vetafscheider?

Een vetafscheider is een put of tank tussen de waterafvoer en het riool waar de afvalwaterstroom afgeremd wordt. Vaste deeltjes kunnen zo bezinken, en olie en vet komt bovendrijven. Het water dat overblijft, stroomt door naar de riolering.

De twee belangrijkste aspecten voor een goed werkende vetafscheider: een passende afmeting en regelmatig onderhoud. In regel moet de vetvangput minsten een keer per maand worden geïnspecteerd, geleegd en schoongemaakt.

In geval van een controle door de toezichthouder, is het net dat onderhoud waar de inspecteurs vooral op letten. Er worden bij inspectie immers geen steekmonsters genomen van het afvalwater omdat de vetconcentratie sterk kan schommelen.

Wat met het opgehaalde vet?

Het afvoeren van het (gestold) vet uit de vetafscheider moet uitgevoerd worden door een erkend dienstverlener, die alles voor u regelt. Bij de schoonmaak van de vetafscheider wordt een mengsel van vet, water en slib opgepompt en afgevoerd.

De inzamelaar van het keukenvet zorgt voor een duurzame verwerking. De stoffen worden eerst zo goed mogelijk van elkaar gescheiden. Het ingezamelde vet wordt daarna onder meer gebruikt om milieuvriendelijke biodiesel te produceren.

Het verschil tussen geel of wit vet, en bruin vet

Vet in het afvalwater is vooral afkomstig van pannenvet, of braadvet. Dit zogenaamde bruin vet proberen we met de vetafscheider terug te winnen als grondstof voor biodiesel. Het is helaas niet direct bruikbaar vanwege onzuiverheden.

Geel of wit vet afkomstig van de frituur wordt in een vetton verzameld. Het is relatief zuiver en heeft minder bewerkingen nodig om gebruikt te worden als grondstof voor biodiesel. De vetinzamelaars betalen tegenwoordig voor gebruikt frituurvet. Soms is het mogelijk om in één keer de inspectie en lediging van de vetput door deze zelfde dienstverlener te laten doen.

Doe iets vets voor Amsterdam

Om onze riolen er weer bovenop te helpen, kunt u zich voegen bij collega’s uit de Amsterdamse horeca in de strijd tegen ondergronds vet.

Registreer uw vetafscheider, en krijg inzicht in de onderhoudscyclus van uw vetafscheider. Met de gegevens over uw type horecazaak en vetafscheider kunnen wij u waarschuwen wanneer het tijd is voor onderhoud en legen van de vetafscheider. Zo blijven we problemen een stap voor. (NB: uw gegevens worden alleen gebruikt voor inzicht in de werking en gebruik van vetafscheiders en niet gedeeld met derden).

Door uw vetafscheider tijdig te onderhouden vermijdt u problemen en past u een gezonde bedrijfsvoering toe. Bovendien voorkomt het onnodige kosten vanwege storingen en verstoppingen van het riool die Waternet jaarlijks maakt.

Contact

Sta op als vetstrijder en ga samen met uw collega’s in het verzet tegen ondergronds vet

#vetstrijder

SwiftComply

Singel 452, 1017 AZ Amsterdam

020 893 2900

waternet@swiftcomply.com

Waternet

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Close Menu