Het verhaal van Vetstrijder

Samen met Waternet lanceerde SwiftComply in 2018 de campagne Vetstrijder. Doel van de campagne is om horecaondernemers in Amsterdam bewust te maken van het gevaar van fatbergs in het riool, en ze te ondersteunen om er samen iets aan te doen. Meer dan 1000 horecabedrijven hebben zich al geregistreerd als Vetstrijder.

Als het enige waterbedrijf in Nederland, is Waternet verantwoordelijk voor de veiligheid van de hele waterkringloop. In opdracht van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de Gemeente Amsterdam, maken ze rioolwater en afvalwater schoon en brengen ze het terug in de natuur.

Net als in andere grootsteden, krijgt Waternet steeds meer te maken met enorme fatbergs in het riool. Die kosten de samenleving niet alleen handenvol geld aan onderhoud en ontstoppingen, ze vormen ook een reëel risico voor de volksgezondheid. Om dit probleem beter aan te pakken, werkt Waternet sinds 2018 samen met SwiftComply.

Deze horecazaken zijn al VETSTRIJDER

Gesteund door

Horeca Nederland

SwiftComply

Waternet

Meten is weten

Als we het ondergrondse vetprobleem willen tackelen, moeten we het eerst begrijpen. Daarom hebben we alle relevante informatie over horecazaken en hun omgang met vet netjes in kaart gebracht. Van het aantal restaurants en de keukentypes tot de contactgegevens van de horecazaak. Voor meer diepgaand inzicht gingen we ook persoonlijk langs, deden we interviews en namen we enquêtes af.

Dit wilden we vooral weten:

  • Is er een vetafscheider geïnstalleerd en werkt deze efficiënt?
  • Hoe en hoe vaak wordt de vetscheider onderhouden?
  • Waar en door wie wordt het afgescheiden vet verwerkt?

Deze data is voor Waternet van levensbelang om een correct antwoord te kunnen bieden op het probleem, en om een beter beleid te voeren op het vlak van FOG-onderwijsprogramma’s met lokale ondernemers.

“Dankzij deze informatie bereiken niet alleen wij betere resultaten, maar verwachten we ook dat de onderhoudskosten voor restauranthouders gevoelig zullen dalen”, aldus Jeroen de Boer van Waternet.

Een vruchtbare samenwerking

Het partnership tussen Waternet en SwiftComply werd geboren op de derde editie van Startup in Residence, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en jonge bedrijven. Startups van eigen bodem, maar ook van buiten de landsgrenzen, bedenken er samen innovatieve oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Amper een jaar later konden de eerste horecaondernemers uit Amsterdam zich al aanmelden op de campagnewebsite vetstrijder.nl, waar ze toegang krijgen tot het Waternet-portaal van SwiftComply. Ook wie geen vetafscheider heeft wordt gevraagd zich aan te melden, want zo krijgen we een beter zicht op de adoptiegraad van de vetafscheider.

Ondernemers die wel een vetafscheider in hun zaak hebben, krijgen via SwiftComply automatisch een seintje wanneer die moet worden leeggemaakt. Door het portaal te gebruiken als online logboek van hun vetafscheider kunnen ze besparen op onderhoudskosten, en helpen ze ons om de riolen terug gezond te maken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Waternet zorgt elke dag voor veilig, schoon en voldoende water en maakt de riolen terug schoon. Toch is het is de gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen om de riolen in Amsterdam vetvrij te houden. Ook van lokale ondernemers, door hun afvalwater correct in het riool te lozen.

Daarom heeft ook de sectorvereniging van de horeca, KHN, zich achter ons project geschaard. Zij moedigen hun leden nu actief aan om een vetafscheider in te zetten, als onderdeel van duurzaam keukenbeheer.

Al meer dan 1000 aanmeldingen

Sinds de oproep van Waternet in april 2019, hebben al meer dan 1000 horecazaken zich geregistreerd als Vetstrijder. Dat is zowat een op vier horecazaken in Amsterdam. Dat betekent ook dat de resterende 75% van de horecazaken zich nog moeten aanmelden. Terug aan de slag!

Contact

Sta op als vetstrijder en ga samen met uw collega’s in het verzet tegen ondergronds vet

#vetstrijder

Singel 452, 1017 AZ Amsterdam

020 893 2900

waternet@swiftcomply.com

Waternet

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Close Menu