Van vetput tot waterloos urinoir

Duurzaamheid is niet vanzelfsprekend. Daar weet gebouwbeheerder Theo de Laat van Stichting Melkweg alles van. Toch slaagt de organisatie erin om haar ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken.

Previous
Next

Theo de Laat is al sinds mensenheugenis de gebouwbeheerder bij Stichting Melkweg. Sinds begin jaren ‘70 lanceerde een hele resem artiesten hier hun carrière achter het Leidseplein in Amsterdam. Het bekende cultuurhuis krijgt elk jaar meer dan een half miljoen bezoekers over de vloer.

De Melkweg heeft een totale oppervlak van 5.400 m2, waarvan 3.500 m2 publieksruimte is. Jaarlijks krijgt deze plek meer dan 500.000 bezoekers over de vloer. De grote zaal heeft een capaciteit van 1500 personen. De ‘oude zaal’ kan 700 bezoekers aan, en in de theaterzaal, de UP-zaal, op het eerste verdiep kunnen 250 bezoekers binnen. Als dit nog niet genoeg is, er is nog een bioscoop met 90 zitplaatsen.

Voor een hapje voor of na een optreden is er aanpalend ook Restaurant-Cafe Milk (what’s in a name?) met 50 zitplaatsen en biedt een volwaardige menukaart. Als dat nog niet genoeg is, is er ook nog de expositieruimte naast het restaurant als kers op de veelzijdigheid van de taart.

Achter de schermen speelt Theo een belangrijke rol in het reilen en zeilen van de organisatie. Als geen ander kent hij de hoekjes en kantjes van het gebouw. En weet hij welke transformatie het heeft doorgemaakt sinds de opstart van het cultuurhuis in de jaren ‘70, vooral op het vlak van duurzaamheid.

“Als organisatie moeten we vandaag rapporteren over ons gasverbruik, over hoe we met afval omgaan of wat we doen met het afvalwater, en worden we om de zoveel tijd gecontroleerd door de brandweer en Waternet. Maar onze vetafscheider? De eerste keer dat iemand dáárnaar vroeg, waren jullie het!”

Maar onze vetafscheider? De eerste eer dat iemand dáárnaar vroeg, waren jullie het!

Vetput
Waterloze urinoirs
Previous
Next

Bewuster omgaan met vet

De initiatieven die Stichting Melkweg neemt om hun ecologische voetafdruk te beperken, zijn indrukwekkend. Niet alleen op het vlak van de uitrusting en infrastructuur, maar ook door het gedrag en de mentaliteit van het personeel. Iedereen in de organisatie trekt aan één zeel voor meer duurzaamheid, zonder in te boeten op de ervaring bij de bezoeker.

Single use plastics bannen is een goede start, maar duurzaam zijn betekent ook dat je dit doortrekt in je dagelijkse gewoonten. “Gebruikte kookpotten en pannen worden door ons altijd met droog papier afgeveegd voor ze afgewassen worden, zodat er geen vet in de gootsteen belandt. Evident, toch?”

Van jute zak naar digitaal platform

“Al sinds de jaren ‘80 zijn we begonnen met het scheiden van vet”, vertelt Theo. “Dat vet moesten we elke maand in een jute zak doen, en dan fijnknijpen. Een hele vieze klus. Toen kwam de vetput, die twee keer per jaar wordt nagekeken en maandelijks onderhouden en leeggemaakt wordt. Via vetstrijder.nl worden deze zaken nu automatisch op het online portaal van Waternet bijgehouden.”

Rotie staat steevast iedere eerste maandag van de maand op de kalender aangestipt. Dat komt goed uit, want dan staat er meestal geen dagprogramma op. “Als de vetafscheider wordt leeggemaakt komt er namelijk een doordringende geur naar boven, en dat wil je natuurlijk niet wanneer je bezoekers hebt,” vervolgt hij. Gemiddeld wordt er iedere maand 2000 liter gepompt uit de vetafscheider. Tegelijk wordt het frituurvet afkomstig van de keuken meegegeven.

“Naast een ondergrondse vetafscheider hebben we ook een apart rooster dat als een zeef werkt voor vuil en andere troep zoals rietjes, bekers en sigarettenpeuken. Het water stroomt verder via de vetafscheider naar de riool.”

Elke dag worden de put en de roosters schoongemaakt door het onderhoudsploeg. ”Op jaarbasis is dat weer een grote volle container met afval die niet in onze vetafscheider of in het riool terechtkomt. Het rooster hebben we niet eens een firma laten plaatsen, maar hebben we gewoon zelf gemaakt.”

Op jaarbasis is dat weer een grote volle container met afval die niet in onze vetafscheider of in het riool terechtkomt.

Minder elektriciteitsverbruik

“Per jaar verbruiken we zo’n 600.000 kWh elektriciteit”, weet Theo. De meeste verlichting is al LED, momenteel worden de theaterlampen vervangen. Ons verbruik wordt geoptimaliseerd door een speciaal apparaat dat het voltage zodanig reguleert dat we geen piekverbruik meer hebben, zoals dat vaak gebeurt tijdens concerten. De pieken worden eruit gehaald en zo nemen we niet meer af dan nodig van het elektriciteitsnet.” Dat vertaalt zich op jaarbasis in 15% minder elektriciteitsverbruik.”

Sanitaire stop zonder water

Stichting Melkweg realiseerde ook een mooie besparing op het waterverbruik door de inzet van waterloze urinoirs. Dat waterverbruik, de kost ervan en de milieu-impact voor de spoeling van urinoirs zijn niet te onderschatten. Met speciale technieken en een flinke dosis fysica vereisen waterloze urinoirs geen enkele waterspoeling. “Met gemak besparen we 1,4 miljoen liter schoon drinkwater. Dat is zeer uniek. En we waren de eersten in Amsterdam.“

En wat met het onderhoud? “Ook het onderhoud is duurzamer dan de water urinoir,” gaat hij verder. “We gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. In de afvoerleidingen wordt urinesteen nog maar een keer per jaar verwijderd, voorheen was dat drie keer per jaar.”

Samenwerking onder collega’s

“Om de 2 of 3 maanden komen de gebouwbeheerders van alle cultuurpanden hier in Amsterdam bij elkaar”, besluit Theo. “Dan denken we na over hoe we nog beter met afval kunnen omgaan, hoe we meer energie kunnen besparen… Kortom: we wisselen kennis uit en geven elkaar tips om nog beter te werken.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Interesse om ook jouw verhaal te delen?
Ben jij ook een horecaondernemer in Amsterdam? En wil je ook jouw verhaal delen over je inspanningen voor een betere stad? Laat het ons weten!

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Het Vetstrijder-project is een samenwerking tussen SwiftComply en Waternet

©SwiftComply 2020

Neem contact op
Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.