Ik heb geen vetput wegens gebrek aan plaats

De Koffieschenkerij is een frisse vertoning daar in de Wallenbuurt, aanpalend aan het oudste gebouw van Amsterdam: De Oude Kerk. Het contrast is op een verrassende manier complementair.

Het kwam niet uit de lucht gevallen, Job en Anne hebben een hele weg moeten afleggen om hier op deze historische locatie hun zaak te mogen uitbaten. Hun doorzettingsvermogen wordt uiteindelijk beloond na een lange procedure om een uitzondering te krijgen voor een horecavergunning. Job is vandaag een gelukkige ondernemer en ziet zijn zaak gestaag groeien en bloeien.

De drempel via de kerk

“De Koffieschenkerij opende de deuren, op basis van een ondergeschikte horecavergunning met de Stichting Oude Kerk.” Nou, de deuren openen ging letterlijk via de Oude Kerk: ze hadden geen eigen ingang waardoor De Koffieschenkerij vanaf dat moment enkel bereikbaar was via de ingang van de kerk. “Onze klanten moesten eerst entree betalen om bij ons te komen.”, vertelt hij verder. “Omdat er geen zelfstandige horecavergunning op deze locatie zat, moest deze aangevraagd worden. Zo kwamen wij terecht in een lange vergunningsprocedure met Stadsdeel Centrum. De Wallen lagen onder een vergrootglas en er was een vergunningsstop afgekondigd in het gebied. Er kon alleen nieuwe horeca bijkomen als er oude verdween.” Dus moest hij met Anne in de deelraad voor het college pleiten wat ze wilden en hun toegevoegde waarde aantonen.

Onze klanten moesten eerst entree betalen om bij ons te komen

De Wallen zijn wereldberoemd en dus een toeristisch fenomeen. Het koppel wilde een ander geluid laten horen waar kwaliteit en authenticiteit weer een plaats krijgen temidden van het massatoerisme. “We wilden niet enkel toeristen aantrekken en we wilden geen troep verkopen zoals slechte koffie, taart of patat. Bovendien wilde de Stichting hun bezoekers ook een andere ervaring bieden. In de winter kan het hier namelijk enorm koud zijn. Ijskoud zelfs! Ze noemen het niet voor niets Koude Kerk.”

Bezoekers moeten de mogelijkheid hebben om op temperatuur te komen met een kop koffie en een zitplek om rustig wat informatie te lezen over het monument om daarna hun bezoek verder te zetten. “De bezoektijd was erg kort net omdat het zo koud was. Soms was het daarbinnen zelfs kouder dan buiten!” blikt hij terug.

Een jaar zonder horecavergunning

Hoe hebben ze uiteindelijk hun vergunning gekregen, vroeg ik hem. “Wij wilden graag een uitzondering aanvragen, vanwege de locatie en de toegevoegde waarde dat het koffiehuis kan zijn voor de Oude Kerk als te bezichtigen monument én als tegenwicht tegen de schreeuwerige toeristencafé ’s.” In de lente van 2014 kregen ze eindelijk groen licht van Gemeente Amsterdam om te exploiteren van buitenaf. Het hek van de straat naar de tuin mocht open voor het grote publiek. Een mijlpaal, en als het ware een bevrijding voor De Koffieschenkerij als zelfstandige zaak.

Job en Anne hebben een vol jaar moeten wachten op een een horecavergunning. “Ja dit kan helemaal niet.”, klinkt het. “Ik heb toen tegenover de rekenkamer geklaagd toen mijn mening werd gevraagd over de vergunningsprocedure.” De ondernemer klinkt haast gefrustreerd wanneer hij het heeft over de procedure. “De meeste ondernemers zouden het al lang opgegeven hebben. En al helemaal dit soort initiatieven, we zijn geen nutella-shop. Het is een waanzinnige plek met zoveel potentieel.”

Job had nog zijn baan in dat eerste jaar, maar zijn vrouw Anne had haar baan al opgezegd. “Dus dat was een extra risico. We waren 7 dagen in de week open, ook al hadden we nog geen vergunning. In de winter hadden we op een dag maar 10 klanten. Maar we vertrouwden erop dat het tij op een gegeven moment zou keren.”.

Previous
Next

Een jaar duurt best wel lang. Ook op financieel vlak. “We hebben in tijd en geld moeten inboeten. We hebben ook geen tegemoetkoming gekregen vanuit de gemeente.” Gelukkig betaalt het zich nu wel terug. Het wordt steeds drukker en de koffiezaak krijgt stilaan meer naamsbekendheid. “Het is een geweldige plek. Maar we werken daar ook hard voor.” Op deze plek is het evident dat de meeste klanten toeristen zijn. “Heel veel locals weten ons nu ook te vinden, en ze keren terug. Want hier vinden ze kwaliteit.”

Heel veel locals weten ons nu ook te vinden. En ze keren terug, want hier vinden ze kwaliteit.

99% van de omzet komt nu gelukkig van bezoekers via de straat, een handvol zijn bezoekers van de kerk. “We kunnen spreken van een kruisbestuiving. Vanuit de koffiezaak worden mensen getriggerd door een glazen deur dat zicht biedt op de binnenkant van de kerk. Ze weten in eerste instantie niet eens dat ze hier in een kerk zijn. Het gebeurt dus dat bezoekers van de Kerk aansluitend terechtkomen in de koffiezaak. Op vertoon van je ticket krijg je bij De Koffieschenkerij 10% korting.

Ik was ook benieuwd hoe ze deze plek hebben gevonden. “Tijdens mijn vorige baan werkte ik samen met de huidige directrice van de kerk. Deze ruimte stond leeg en er gebeurde niks mee. De tuin werd helemaal niet gebruikt en ze was op de hoogte van mijn plannen om een koffiezaak te beginnen.” Maar om hier een zaak te beginnen was het toen al erg het lastig, dus laat staan dat je vandaag hier iets vindt om een zaak te starten aan normale prijzen. “We werden uitgenodigd voor een gesprek met de Stichting en we zagen onmiddellijk het potentieel en de schoonheid van deze locatie. Het is waanzinnig charmant en straalt een oase van rust uit tussen alle drukte eromheen.”

Duurzaam ondernemer

Duurzaamheid is voor Job ontzettend belangrijk. Dit past hij ook toe in het ondernemersleven. “Ik wil heel graag duurzaam ondernemen. Maar neem nu het scheiden van afval, dat is bijna onmogelijk. De containers zitten vaak vol, en ze worden niet tijdig geledigd. Dit komt ook deels door gebrek aan plaats waardoor we geen grote containers kunnen plaatsen.”

Maar het gebouw isoleren is ook geen sinecure. “We houden het hier warm omdat er radiatoren zijn. Maar verder mogen we aan het gebouw niets veranderen.”

Het is duur om alles in te kopen, maar we verdienen nog steeds geld en helpen gelijk andere mensen ook hun boterham te verdienen.

Hoe vertaalt duurzaamheid zich dan op de menukaart vroeg ik hem: “Ik koop mijn producten in bij lokale leveranciers. Ook het gebak en de soep.”, licht hij toe. “Maar ik ben ondernemer genoeg om in te zien dat ik meer geld overhoud als ik al mijn taarten zelf zou bakken. We hebben gewoon geen plaats om een volwaardige keuken neer te zetten. Het is natuurlijk een afweging die ik moet maken als we al die taarten zelf zouden bakken: ik zou een ruimte moeten huren en dan komt er een heel logistiek verhaal bij kijken. Het is duur om alles in te kopen, maar we verdienen nog steeds geld en helpen gelijk andere mensen ook hun boterham te verdienen. Maar mocht ik nog een tweede koffiezaak hebben, dan zou ik wel zelf mijn taarten bakken, of ik zou iemand aannemen om het in house te doen. Ik heb de knowhow om alles zelf te doen en mijn kennis door te geven aan het personeel.”

Duurzaamheid gaat ook over het het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Zo wil Job het koffiedik laten ophalen door GRO Holland. Job legt uit: “Dit bedrijf werkt momenteel vooral met grote spelers samen zoals La Place. Daar halen ze grote hoeveelheden op om er oesterzwammen op te kweken. Met kleine spelers samenwerken zoals wij is het momenteel voor hen logistiek heel moeilijk. Maar als je ziet hoeveel koffiedik er wordt weggegooid is het wel jammer. Zeker als je weet dat we meer dan 1000 kg koffie per jaar verkopen.” Hij heeft eraan gedacht om het zelf te doen. “Maar daar komt zoveel bij kijken, het is het een hele organisatie. ”

“Over koffiedik gesproken, wist je trouwens dat koffiezaken ook heel veel vet lozen in het water?”, vroeg ik hem. “Ik heb geen vetput wegens een gebrek aan plaats.”, herhaalt hij. “Ik ben bereid om te investeren in een vetput, maar ik weet gewoon niet waar die moet komen. Als jij een oplossing hebt, wil ik dit zeker overwegen”. Ja hoor, er bestaan mobiele en compacte afscheiders die passen onder de wasbak. Meer hierover lees je later.

Ik ben bereid om te investeren in een vetput, maar ik weet gewoon niet waar die moet komen.

Organic en local zijn hot, daar is Job zich heel goed van bewust. Hij is daar daar al geruime tijd mee bezig. Waarom is dit voor hem dan zo belangrijk? “Wij spelen in op de vraag van de klant. We zien absoluut een stijgende vraag naar vegan en glutenvrij. We hebben steeds 2 vegan producten op de kaart staan. Matcha latte wordt tegenwoordig ook veel gevraagd. Dit is ons werk, onze ambacht, dus je moet daarin meegaan.”

Als afsluiter vroeg ik me af wat hem blij maakt op het einde van de dag. “Als iedereen, zowel personeel als klanten, tevreden zijn, dan is mijn dag geslaagd. Klanten die blij zijn dat ze hier geweest zijn, of complimenten krijgen dat we op een mooie en unieke plek zitten.”, klink het tevreden. “Kijk, ik doe al 5 jaar hetzelfde, we doen wel eens iets nieuws, maar het grootste deel van mijn werk bestaat uit afwassen en koffie zetten. Maar blije klanten geven ons nog steeds enorm voldoening. En natuurlijk als de kassa gevuld blijft, zodat we alles kunnen betalen.”, lacht hij.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Interesse om ook jouw verhaal te delen?
Ben jij ook een horecaondernemer in Amsterdam? En wil je ook jouw verhaal delen over je inspanningen voor een betere stad? Laat het ons weten!

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Het Vetstrijder-project is een samenwerking tussen SwiftComply en Waternet

©SwiftComply 2020

Neem contact op
Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.