Het allereerste hotel in Europa dat geen CO2 meer uitstoot

Taco van der Meer is ondernemer pur sang. Een multi-ondernemer zeg maar. Het hotel The Albus, en het bijhorend restaurant Senses zijn bloeiende bedrijven in het kloppend hart van Amsterdam. Daarnaast is hij ook eigenaar van tal van een andere horecabedrijf, investeert hij in start-up bedrijfjes, en was hij 9 jaar bestuurslid geweest bij de Amsterdamse afdeling van KHN. 

Taco is geen doordeweekse zakenman, voor hem primeert het milieuaspect in veel wat hij beslist. Dat straalt ook af op het hotel. Zo is The Albus het eerste hotel in Europa dat geen CO2 uitstoot: er komt geen gas aan te pas, noppes, niks, nada. Hoe groen wil hij gaan?

In de lobby van The Albus openen we ons gesprek over vetafscheiders. De vetstrijder in hem komt naar boven: “Ik weet dat je als je tegenwoordig een restaurant begint, dat je een vetafscheider moet hebben, dat is een wettelijke verplichting.”

Sinds de prille start van de Vetstrijder-campagne is Taco zelf Vetstrijder. “Ik heb, voor zover ik me het kan herinneren, nog nooit controle gehad op het feit dat ik een vetafscheider heb of niet. Wij hebben er altijd een gehad, dat is nooit een punt geweest. Maar ik vind dat het een eigen verantwoordelijkheid is van de ondernemer om ervoor te zorgen dat je er een hebt.”

Heb je soms al problemen gehad in termen van verstoppingen? “Ja, maar dat was niet van het gedeelte van de riolering waar de vetafscheider op is aangesloten.” (lacht). Maar dat heeft meer met het hotelgedeelte te maken, en niet met het restaurant, want dat zijn twee verschillende systemen. Zo zijn de afvoerbuizen veel dikker in het hotelgedeelte. Het hotel bestaat nu 20 jaar. Na 10-15 jaar is in een buis beneden in de kelder de afloop (van hoog naar laag) net te weinig gebleken zodat het vuil zich kan ophopen. Dit stuk hebben we ook moeten vervangen. Door consistent de afvoerpijpen te reinigen, eenvoudigweg met water en soda, kan je al veel bereiken.”

Het keukengedeelte van het bijhorende restaurant Senses wordt elke avond met een ontvetter schoongemaakt. De weg van de keuken naar de vetafscheider is bijzonder kort: de vetafscheider zit bijna vlak onder de keuken. Bovendien zijn alle keukentoestellen, zoals de vaatwasmachine, daarop aangesloten. De vetafscheider wordt met de regelmaat van de klok geledigd en onderhouden. Dat is ook noodzakelijk, want anders verliest het zijn werking en bestaat de kans dat het overloopt: Het vet wordt hard en de vlotter kan niet meer bewegen. “We hebben een periodiek onderhoudscontract met een inzamelaar, ook voor mijn ander bedrijf in Almere doen we dit zo. Daar is de vetafscheider nog veel groter dan hier. Alles wordt leeggepompt en onder hoge druk gereinigd.”

Door consistent de afvoerpijpen te reinigen, eenvoudigweg met water en soda, kan je al veel bereiken

Previous
Next

“Vetafscheiders kunnen onder de grond ingebouwd worden, maar vetafscheiders heb je ook in vrijstaande varianten, die kunnen op de vloer gezet worden. Dus als je als ondernemer gelooft dat het goed is voor het milieu en je wilt er een bijdrage aan leveren dan doe je die investering ook. Maar ook voor jezelf: Je wil natuurlijk verstoppingen vermijden.”

 

Een en-en verhaal

Taco heeft een holistische kijk op het beleid rond vetafscheiders. Meer nog, hij heeft zo zijn idee over hoe het op een andere manier kan vanuit de overheid. “Ik zou voorstellen, dat degene die het riool beheert, dat die vetafscheiders gaat inbouwen”, klinkt het. “De horeca is slechts een onderdeel van het hele vet-verhaal. Een horecazaak produceert op zich meer vet dan een gewoon huishouden, maar 20 huishoudens produceren dan weer meer vet dan 1 restaurantje,” illustreert hij. “Wij hebben als horecazaak onze vetafscheider, maar al die individuele huishoudens niet. Hoe kun je ervoor zorgen dat al die individuele huishoudens ook wat doen? Niet door in elk huis een vetafscheider te installeren natuurlijk. Het zou wel gemakkelijker zijn als de gemeente vetafscheiders zou plaatsen vlak voor de openbare riolering, waar alle aansluitpunten van de huishoudens samenkomen en dat die met regelmaat geledigd worden.”

De ondernemer gaat verder met het illustreren: “Neem nu een flatgebouw met honderd appartementen: als er een centrale vetafscheider zou komen waar al die appartementen op aangesloten zijn, dan voorkom je al heel wat vet in het riool komt. En financieel gezien is dit wellicht het ook geen slechte zaak.”

Over wie hiervoor de rekening moet betalen heeft hij ook al een antwoord: “We betalen allemaal met z’n belastingen. Op het waterverbruik betalen we rioolheffing. Als daarmee de onderhoudskosten lager worden doordat er vetafscheiders komen die regelmatig leeggepompt worden, dan heb je alleen maar een win-win situatie. Dan heb je minder vet dat het riool in gaat, en dus ook minder verstoppingen, minder onderhoud en minder kosten. Met die minder kosten kunnen nieuwe vetafscheiders gefinancierd worden. Ik denk dat zoiets alleen maar positief zou werken.”

Hij is van de mening toegedaan dat de gemeente anders moet gaan denken en niet de vinger te wijzen naar de horeca: “Wij zijn maar een klein onderdeel van al het vet dat in het riool komt.” stelt Taco.

De groene pionier van de hotelsector

En is het een gedoe om een vetafscheider te hebben? “Het valt allemaal reuze mee. Kijk, je moet het als ondernemer zélf willen. Je moet een bijdrage willen leveren aan het milieu. En dat heeft niet alleen met vetafscheiders te maken”, vertelt hij.

Terwijl de gemeente Amsterdam de uitgesproken ambitie heeft om tegen 2050 volledig aardgasloos te zijn, loopt Taco met The Albus al ruim voorop: “Wij zijn het eerste hotel in Europa dat niet langer CO2 meer produceert. Er gebeurt niets meer op gas. In Het hotel gebeurt alles op elektra: verwarmen, koelen, warm water, … alles. Én op groene stroom uiteraard! En je wilt dat als ondernemer, je wilt een bijdrage leveren aan het milieu, daar begint het eigenlijk. Als je het als ondernemer als last ziet, je vindt het vervelend, dan is de eenvoudigste oplossing is al een overlast. Dat wil je niet, en daar kan je beter niet in investeren. Maar als je gelooft in een beter milieu, misschien niet nu voor ons omdat het geen onmiddellijk effect heeft, maar misschien pas effect heeft voor de generatie na je. Daarvoor moet je het doen. Als je daarvan overtuigd bent, dan zijn er nooit problemen.”

Als je het als ondernemer dat als last ziet, je vindt het vervelend, dan is de eenvoudigste oplossing is al een overlast.

Steun van de gemeente?

Gemeente Amsterdam zet intussen volop in op duurzame nieuwbouw: “Waar ik woon worden nieuwbouwwoningen niet meer op gas aangesloten, mag ook niet meer. Alles wordt aangesloten op elektriciteit of stadsverwarming.”

Voel je je gesteund als ondernemer door de stad? “Hangt af van waar je zit. Hier in het centrum, binnen de grachtengordel, heeft het verschrikkelijk lang geduurd voordat ik een vergunning kreeg voor mijn installatie. Het centrum van Amsterdam is namelijk Wereld Erfgoed en beschermd. In ons geval maken we gebruik van luchtkoeling. Omdat de noord-zuidverbinding van de Metro hier voorbijloopt, mag ik geen put slaan voor water omwille van het risico dat er een verzakking is in de tunnel. Maar met luchtkoeling gaat ook heel veel ruimte gepaard. Normaal gezien komt zoiets op een dak.” weet van der Meer.

Maar in het centrum van Amsterdam mag je niks op je dak zetten. Hij heeft hier in de straat verschillende panden naast elkaar staan, eentje daarvan is een stuk lager. Die luchtgekoelde installatie daarop zetten en vervolgens de voor- en achterkant dichtmaken zou een prima oplossing geweest zijn. Maar dat mocht helemaal niet.

45.000 euro is een pak geld. Voor een hotel van deze omvang, 75 kamers groot, is dat nog wel op te hoesten, maar kleine ondernemingen krijgen zoiets nooit voor mekaar.

Wat dan uiteindelijk de oplossing geweest is? “Op de bovenste etage hadden we al een technische ruimte. We hebben het dak eruit gezaagd en een waterdichte bak erin gebouwd openingen gemaakt aan de zijkanten voor de luchtcirculatie, en daar de units in geplaatst.”, aldus Taco. “We zijn erin geslaagd luchtkoeling te installeren, maar dan binnen. Het koste ons wel 45.000 euro extra!”

Is dat vervelend? “Ja, ik vind dat vervelend. Maar ik snap het wel, als er units zouden staan op ieder dak in Amsterdam, dan is dat geen fraai zicht. Maar mijn oplossing om op een dak te installeren dat een stuk lager ligt en dat kan dichtgemaakt worden lijkende alsof het een ‘zolder’ is, zou geen afbreuk doen aan het esthetisch aspect. Toch wilde men dat niet, waardoor het mij heel veel extra geld heeft gekost.”, gaat hij verder. “45.000 euro is een pak geld. Voor een hotel van deze omvang, 75 kamers groot, is dat nog wel op te hoesten, maar kleine ondernemingen krijgen zoiets nooit voor mekaar.”

Ik vroeg me af of zijn klanten daar aandacht aan besteden, aan zijn duurzame inspanningen. “Het is een heel kleine groep die daar op let. Voor de doorsnee klant is vooral de locatie belangrijk, en het aantal sterren. Ik ben al heel lang Green Key Hotel in de hoogste classificatie, Gouden Certificaat. En gelukkig zijn er een heleboel andere hoteliers die ook aangesloten zijn bij Green Key. Dit is echter geen doorslaggevend verkoopargument naar onze klanten toe. Vroeger dachten we dat we daarmee konden uitpakken, en stond het vermeld op de voorpagina van onze website. Maar daar zijn we van afgestapt omdat we merken dat daar niet op wordt geklikt. Nu staat er een kleine vermelding onderaan de website. Zoals ik al zei, het is een heel klein deel van de klanten die daar interesse voor heeft.”

Volgende ambitie: plastic tacklen

Denk je in de toekomst een stapje verder te kunnen gaan in het milieuverhaal? “We zijn op zoek naar oplossingen om plastic terug te dringen binnen ons bedrijf. Om een voorbeeld te geven: een rietje in je cocktail kan je tegenwoordig vervangen door een alternatief vervaardigd uit plantaardig materiaal.”

Dat is heel ambitieus. “Kijk, het gaat om wat je belangrijk vindt.” reageert hij. “Geld verdienen is voor mij geen primaire doel, maar een uitkomst van goed ondernemerschap. Ik ben horeca-ondernemer geworden om een topporoduct en -ervaring aan mijn gasten te leveren. Ik wil dat onze gasten, ongeacht of zie hier overnachten of enkel komen eten in het het restaurant, op het moment dat ze naar buiten lopen, zeggen: wauw, het was geweldig. Dat is wat ik wil doen. En als ik dit kan doen in een omgeving waar ik een positieve bijdrage kan leveren aan het milieu dan is dat mooi meegenomen. Dat is mijn andere drijfveer om dit te doen.”

Hij besluit: “En als ik dit heel goed doe, dan is het druk in het restaurant en is het ook druk in het hotel. En dan ga ik pas op het einde geld verdienen. En met het geld dat we verdienen, kunnen we dan weer herinvesteren.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Interesse om ook jouw verhaal te delen?
Ben jij ook een horecaondernemer in Amsterdam? En wil je ook jouw verhaal delen over je inspanningen voor een betere stad? Laat het ons weten!

Korte Ouderkerkerdijk 7

1096 AC Amsterdam

0900 9394

Het Vetstrijder-project is een samenwerking tussen SwiftComply en Waternet

©SwiftComply 2020

Neem contact op
Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.